Afdeling Mediafaciliteiten AV

Welkom op de afdeling Mediafaciliteiten Operationeel Audio-Video. Dit is hét domein van het technisch personeel van Omroep Brabant. Hier zijn we gek op alles wat te maken heeft met audio-, video- en mediatechniek.

Het team bestaat uit zo’n 15 mensen in vaste dienst, maar er is ook hulp van een grote groep freelancers. Sommigen van ons zijn allround inzetbaar, maar er zijn ook collega’s met verschillende AV-specialisaties werkzaam bij Omroep Brabant. Voor Audio, Camera, Edit en de Master Control Room (MCR) vind je bij ons speciale vakgroepen.

highlight

Samen zijn we als team technisch verantwoordelijk.

Daarnaast worden we op het gebied van systeem- en applicatiebeheer ondersteund door de afdeling Mediafaciliteiten ICT. Zij zijn tevens onze helpdesk in het geval van bijvoorbeeld een storing. Samen zijn we als team technisch verantwoordelijk voor alles wat Omroep Brabant in de studio en op locatie maakt.

Dagje meedraaien

Bij ons is écht geen dag hetzelfde. Alhoewel, de dag begint wel altijd hetzelfde. Een kop koffie en een praatje met je collega’s. Maar daarna is het tijd om aan de slag te gaan. Soms doen we dat tijdens kantooruren, maar we werken ook ’s avonds of in het weekend. Soms vanuit de studio in Son. Soms op locatie in Brabant. Soms zelfs over de Brabantse grenzen heen.

De dagelijkse radio- en tv-uitzendingen die je bij Omroep Brabant hoort en ziet? Zonder ons zou het er niet zo gelikt uitzien! Maar dat is natuurlijk nog niet alles. We dragen ook zorg voor de vele locatie-uitzendingen en (live-)registraties van allerlei evenementen: carnaval, dodenherdenking, de Boschparade, de Brabantse Dag, het Bloemencorso en de Marathon van Eindhoven, om er maar wat te noemen. Een flinke klus, want naast het transport van de audiovisuele apparatuur zijn we bezig met het opstellen, aansluiten, bedienen en - na de live-uitzending - weer demonteren van alle geluid- en cameratechniek. Gelukkig hebben we een enthousiast en professioneel team klaarstaan. Dat werkt aanstekelijk!

“De ‘ons kent ons’-cultuur van het bedrijf maakt dat ik me bij iedereen welkom voel!”


Lees het verhaal van Niels

Niels, cameraman

Tijdens mijn studie AV-specialist liep ik stage bij Omroep Brabant. De sfeer beviel me zo goed dat ik al snel wist dat ik hier wilde werken. Ik kon aan de slag als freelancer en toen er een vacature voor een vaste baan vrijkwam heb ik mijn kans gegrepen.

Mijn ochtend? Die is nooit hetzelfde! Waar ik de ene dag rustig op gang kan komen, moet ik de andere dag op tijd zijn voor de juiste nieuwsfeiten. Dan loop ik soms de benen onder mijn lijf vandaan, maar kom ik wel op plaatsen die­ anderen niet snel zullen zien. Dat is bijzonder en leuk, maar soms ook zwaar: ik ben wel eens bij een rechtszaak geweest waarin alle heftige gebeurtenissen tot in detail werden naverteld. Heftig. Gelukkig is er, als ik ergens over wil praten, altijd wel een collega waarbij ik mijn hart kan luchten.

Er zijn uiteraard ook dagen dat ik vanuit de studio werk. Ik ben dan verantwoordelijk voor het beeld. Samen met de regisseur, producer, geluidstechnicus en de bureauredactie maken we de hele dag tv. De live tv-momenten zorgen elke keer weer voor gezonde spanning, maar dankzij het team wordt het altijd een succes.

Al met al ben ik trots om bij Omroep Brabant te werken. Hier wordt mij de mogelijkheid geboden om te laten zien wat ik in huis heb. Met fijne collega’s werken we iedere dag hard om – zo veel mogelijk positief – nieuws te brengen. Dat wordt gewaardeerd: zowel door mijn werkgever als door de kijkers!

“Het is mooi om te zien hoe binnenkomend nieuws snel wordt verspreid via sociale media, radio en tv.”


Lees het verhaal van Pascal

Pascal Muskens, coördinator MCR

Na een aantal jaren werkervaring in Hilversum te hebben opgedaan, maakte ik in 1993 de overstap naar Omroep Brabant. Al snel kon ik aan de slag als programmatechnicus bij radio-uitzendingen. Niet lang daarna schakelde ik over naar tv. Eerst als geluidstechnicus, vervolgens als editor, schakeltechnicus en regisseur. Inmiddels mag ik mijzelf coördinator MCR noemen, waarbij ik een – voornamelijk - coördinerende rol vervul.

De MCR (‘Master Control Room’) is de plek waar al het gefilmde materiaal binnenkomt, een controle ondergaat en daarna ingeladen moet worden. Vanuit de MCR assisteren we bij live-uitzendingen en zorgen we ervoor dat alle verbindingen tot stand komen. Om dat allemaal soepel te laten verlopen schakel ik met de MCR-technici én alle andere afdelingen die met de uitzending te maken hebben. Van redactie tot reclame, techniek en schemazaken, alles moet natuurlijk tot in de puntjes geregeld worden.

Daarnaast houd ik me bezig met het oplossen van alle grote en kleine problemen die we in de MCR tegenkomen. Dat blijft elke dag een uitdaging. Je kunt je voorstellen dat de werkdruk soms flink op kan lopen. Zeker wanneer er meerdere zaken tegelijk spelen. Stel je maar eens voor: een live-uitzending, een verslaggever die zijn materiaal nu ingeladen wil, een Facebook livestream en materiaal dat met spoed naar de NOS moet. Allemaal tegelijk.

Toch valt uiteindelijk alles op z’n plek. Dat is met name te danken aan het team. Door soms wat langer door te werken of taken van een collega over te nemen blijft de sfeer ook in tijden van stress goed. Het is mooi om te zien hoe binnenkomend nieuws vervolgens snel wordt verspreid via social media, radio en tv. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!

highlight

Toch valt uiteindelijk alles op z’n plek

En ook dit is Omroep Brabant!


Woorden zijn natuurlijk ook gewoon maar woorden. Werken bij Omroep Brabant. Dat moet je kunnen zien, voelen… en vooral beleven! Vandaar een kleine sfeerimpressie.

Scroll alvast door wat familiekiekjes en vergeet ook niet om de afdelingsvideo’s te bekijken.

Alle vacatures