Afdeling Redactie

Welkom op de redactie; het hart van Omroep Brabant. Want dit is natuurlijk dé plek waar het nieuws wordt geproduceerd. Iedere dag lopen hier redacteuren rond die jou dag in, dag uit, met kritische ogen, de actualiteit brengen!

De mensen van de redactie – zowel freelance als in vaste dienst – zijn altijd op zoek naar echte, Brabantse verhalen. Zij zoeken, schrijven en presenteren. Over nieuwsgebeurtenissen, evenementen en Brabanders die iets bijzonders doen. Ze zijn onvermoeibaar. Deze afdeling is bijna dag en nacht bezet.

De werkdruk is hoog. Nieuws is immers pas nieuws als het snel wordt verzameld, geschreven en gebracht. De journalisten van de redactie zijn dan ook stuk voor stuk bevlogen. Je merkt die tomeloze inzet bij groot nieuws: dan meldt iedereen zich vrijwillig om te werken!

Bureauredactie, samenstelling & verslaggeving

Op de bureauredactie wordt al het binnenkomende nieuws beoordeeld en verspreid over de verschillende deelredacties. Een grondige check, en dan hup, publiceren op de website, apps, Facebook, Twitter en Instagram. Er zijn ook collega’s die bezig zijn met artikelen die pas over een dag, week of zelfs maand online gaan of hun weg naar de uitzendingen vinden. Onderwerpen die zeer grondig worden voorbereid!

highlight

Soms een tikkeltje eigenwijs

De samenstellers maken vervolgens de uitzendingen voor radio en televisie. Hier werken allerlei specialisten met elkaar samen: van presentatoren tot producers. Er wordt hard gewerkt én hard gelachen.

Ten slotte zijn daar de verslaggevers. Gedreven, en altijd op zoek naar de manier om het verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Een gezellige bende karakters. Ambitieus en intelligent. Soms een tikkeltje eigenwijs. En ook hier aan humor geen gebrek!

“Als social media redacteur ben je met heel veel dingen tegelijk bezig, je moet dus wel een beetje kunnen multitasken.”


Lees het verhaal van Lize

Lize Rensen, bureauredacteur (social mediaredacteur)

‘Jij zit vast lekker de hele dag te Facebooken op je werk?’ Als ik over mijn werk vertel, is dit vaak de eerste reactie die ik krijg. Ja, ik zit inderdaad voor mijn werk op Facebook. Maar het is veel meer dan dat!

Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat het Brabantse nieuws via social media verspreid wordt. We posten op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube. Via onze inboxen krijgen we vragen, nieuwstips, klachten en opmerkingen. Aan ons de taak om daar zo snel en goed mogelijk op te reageren. Via social media zoeken wij ook uitgebreid naar nieuws, daar hebben we diverse tools voor, maar soms kom je een nieuwswaardig verhaal ‘gewoon’ tegen in een tijdlijn.

Als social media redacteur ben je met heel veel dingen tegelijk bezig, je moet dus wel een beetje kunnen multitasken. Regelmatig denk ik: ‘waar was ik ook alweer mee bezig?’ Dat hoort er een beetje bij, denk ik.

Wat ik het leukste vind aan mijn werk? Wij staan heel dicht (weliswaar digitaal) bij ons publiek. Daarnaast mogen wij op social media redelijk wat ‘experimenteren’, waardoor we veel vrijheid krijgen in onze creativiteit. Dat vind ik leuk. En natuurlijk heb ik kei gezellige collega’s bij Omroep Brabant. Het voelt eigenlijk als één grote familie hier.

“Bij Omroep Brabant is altijd plek voor dialoog en overleg.”


Lees het verhaal van Bart

Bart Elzendoorn, samensteller

Naar nieuws speuren, onderwerpen bedenken en redacteuren en verslaggevers aansturen. In een notendop is dat wat ik als samensteller doe. Met deze veelzijdige functie zit ik dagelijks met mijn neus bovenop de actualiteit. Geen dag is daarom hetzelfde.

En dat maakt het werk ook zo leuk. Het contact met collega’s speelt een grote rol. Als samensteller stuur ik aan, maar spar ik ook zoveel mogelijk met collega’s over hoe we onderwerpen kunnen aanvliegen.

En zeker als er echt ‘stront aan de knikker’ is, gaat dat in een ongekende flow waar ik enorm veel energie van krijg.

Het feit dat ik als samensteller invloed heb op de waan van de dag, maakt dit een verantwoordelijke job. Zo voelt het ook. Maar ik doe het nooit alleen. Want bij Omroep Brabant is altijd plek voor dialoog en overleg. En op die manier proberen we iedere dag op een zo’n Brabants mogelijke manier het gevoel van hier over te brengen.

En ook dit is Omroep Brabant!


Woorden zijn natuurlijk ook gewoon maar woorden. Werken bij Omroep Brabant. Dat moet je kunnen zien, voelen… en vooral beleven! Vandaar een kleine sfeerimpressie.

Scroll alvast door wat familiekiekjes en vergeet ook niet om de afdelingsvideo’s te bekijken.

Alle vacatures