Afdeling Redactie

Welkom op de redactie; het hart van Omroep Brabant. Want dit is natuurlijk dé plek waar het nieuws wordt geproduceerd. Iedere dag lopen hier redacteuren rond die jou dag in, dag uit, met kritische ogen, de actualiteit brengen!

De mensen van de redactie – zowel freelance als in vaste dienst – zijn altijd op zoek naar echte, Brabantse verhalen. Zij zoeken, schrijven en presenteren. Over nieuwsgebeurtenissen, evenementen en Brabanders die iets bijzonders doen. Ze zijn onvermoeibaar. Deze afdeling is bijna dag en nacht bezet.

De werkdruk is hoog. Nieuws is immers pas nieuws als het snel wordt verzameld, geschreven en gebracht. De journalisten van de redactie zijn dan ook stuk voor stuk bevlogen. Je merkt die tomeloze inzet bij groot nieuws: dan meldt iedereen zich vrijwillig om te werken!

Bureauredactie, samenstelling & verslaggeving

Op de bureauredactie wordt al het binnenkomende nieuws beoordeeld en verspreid over de verschillende deelredacties. Een grondige check, en dan hup, publiceren op de website, apps, Facebook, Twitter en Instagram. Er zijn ook collega’s die bezig zijn met artikelen die pas over een dag, week of zelfs maand online gaan of hun weg naar de uitzendingen vinden. Onderwerpen die zeer grondig worden voorbereid!

highlight

Soms een tikkeltje eigenwijs

De samenstellers maken vervolgens de uitzendingen voor radio en televisie. Hier werken allerlei specialisten met elkaar samen: van presentatoren tot producers. Er wordt hard gewerkt én hard gelachen.

Ten slotte zijn daar de verslaggevers. Gedreven, en altijd op zoek naar de manier om het verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Een gezellige bende karakters. Ambitieus en intelligent. Soms een tikkeltje eigenwijs. En ook hier aan humor geen gebrek!

“Laat horen en zien dat je weet wat er speelt. Doe je dat, dan heb je hier een prachtbaan!”


Lees het verhaal van Floyd

Floyd Aanen, verslaggever

Via een stage kwam ik in 2011 bij Omroep Brabant terecht. Ik ben er nooit meer vertrokken. Dat komt voornamelijk door de sfeer op de redactie: hier werken journalisten die hart hebben voor de regio en zich enorm betrokken voelen bij ‘hun’ geliefde Brabant.

Ik begon als radioverslaggever, maar na al die jaren heb ik een groot pakket aan kennis en kunde weten op te bouwen. Daar geeft Omroep Brabant je namelijk alle ruimte voor.

Nu, in 2017, ben ik vaste verslaggever voor het ochtendprogramma Wakker!. Mijn dag begint rond 05.00 uur en rond de middag ben ik weer klaar. Zwaar, maar enorm leuk! Omroep Brabant is echt mijn thuis.

Mijn tip? Laat horen en zien dat je weet wat er speelt. Doe je dat, dan heb je bij Omroep Brabant een prachtbaan!

“Het gaafste aan mijn baan? Het vele contact met het publiek”


Lees het verhaal van Jesse

Jesse van Beljouw, bureauredacteur (social mediaredacteur)

Wat een social media redacteur zoal doet binnen de muren van Omroep Brabant? Als mijn collega’s geluk hebben, dan begin ik mijn dag met een rondje koffie voor iedereen. De rest van de dag ben ik natuurlijk vooral bezig met het posten van berichten en video’s op Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn en Snapchat.

Ik reageer op alle vragen, opmerkingen en nieuwstips die via de verschillende kanalen binnenkomen. En uiteraard ben ik altijd op zoek naar verhalen waar we mee aan de slag kunnen!

Kortom, een afwisselend takenpakket waarbij ik constant moet multitasken.

Het gaafste aan mijn baan? Het vele contact met het publiek. En natuurlijk dat ik meteen kan terugzien hoe onze berichtgeving op verschillende social mediaplatformen wordt gewaardeerd.

Hoewel er vaak onder grote tijdsdruk gewerkt wordt, durf ik wel te zeggen dat de samenwerking met collega’s gepaard gaat met een flinke portie Brabantse gemoedelijkheid! Het werk – en de mensen met wie ik dat doe! – maken Omroep Brabant tot een bedrijf waar ik me graag voor inzet. Sterker nog, een bedrijf waar ik trots op ben! Regelmatig hoor ik mensen zeggen: “Heb je dat bericht of filmpje van Omroep Brabant gezien op Facebook?”. Dat is zo’n beetje het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Dan is onze missie ‘nieuws brengen voor Brabanders’ namelijk geslaagd!

“De redactie is enorm divers. Van ‘gewoon’ jong tot jong van geest en allemaal met verschillende achtergronden.”


Lees het verhaal van Wim

Wim Heesterbeek, redacteur / samensteller (nieuwscoördinator)

Als samensteller zorg ik ervoor dat de website en apps van Omroep Brabant er zo goed mogelijk uitzien. Als nieuwscoördinator begin en eindig ik mijn dag met – verrassing – het coördineren van nieuws.

Zo bepaal ik met welk nieuws de redactie aan de slag gaat en welke onderwerpen voor welk medium (radio, tv, internet) geschikt zijn. De twee vragen die daarbij de belangrijkste rol spelen: “Hoe Brabants is het?” en “Wat betekent dit nieuws voor ons publiek?”.

De respons maakt je werk leuk. Wordt een artikel op de website vaak gelezen? Wat voor reacties komen er op een nieuwsverhaal? En hoeveel duimpjes regent het op Facebook? De vraag wat belangrijker is: serieus nieuws brengen voor ons publiek of likes scoren op Facebook, komt hier vaak voorbij. Maar eigenlijk is het natuurlijk het leukste als dit allebei lukt met een verhaal!

Dat ‘Brabantse gemoedelijkheid’ als een van de kernwaarden bij Omroep Brabant genoemd wordt, begrijp ik wel. De sfeer is bijna altijd vrolijk en gezellig. En dat terwijl de redactie van Omroep Brabant enorm divers is. Van ‘gewoon jong’ tot ‘jong van geest’ en allemaal met verschillende achtergronden!

En ook dit is Omroep Brabant!


Woorden zijn natuurlijk ook gewoon maar woorden. Werken bij Omroep Brabant. Dat moet je kunnen zien, voelen… en vooral beleven! Vandaar een kleine sfeerimpressie.

Scroll alvast door wat familiekiekjes en vergeet ook niet om de afdelingsvideo’s te bekijken.

Alle vacatures